OVER ONS


HET TOPTEAM VAN DE MESSENWINKEL

WIJ VIEREN ONZE 160STE VERJAARDAG !

2024 is een bijzonder feestjaar... want wij bestaan maar liefst 160 jaar!

Als één van de oudste winkels van Antwerpen gaan we dit dan ook uitgebreid vieren met mooie cadeaus, kortingen & workshops, demonstraties & veel leuke events.
Hou daarom zeker onze social media pagina's op instagram, facebook en ons youtube kanaal in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief (via de homepagina) om niks te missen van dit alles.


In 2024 vieren we onze 160ste verjaardag
 


DE MESSENWINKEL: EEN RIJKE GESCHIEDENIS IN HARTJE ANTWERPEN

Lang, lang geleden... toen de dieren nog spraken, meer bepaald in 1546, werd er een huisje gebouwd in hartje Antwerpen in opdracht van de zusters van het Sint-Elisabeth gasthuis. Dat charmante huisje voor de nog bestaande kapel uit 1325, staat nu bekend als De Messenwinkel (of De Koordenwinkel zoals de winkel vroeger genoemd werd) op het gezellige Mechelseplein.  

Sint-Elisabethgasthuis anno 1565, detail uit de kaart van Virgilius Bononiensis (bron http://dams.antwerpen.be) | De kapel van het Sint-Elisabethgasthuis


Er werden vele huizen rondom het gasthuis gebouwd die dienden om huur op te brengen, waaronder het huisje van De Messenwinkel. Geen geweldig succes, want enkele decennia na de bouw begon het beleg van Antwerpen door de Spanjaarden. Heel wat mensen verlieten de stad, zodat er slechts 40.000 inwoners overbleven. Weinig potentiële huurders dus.

Paard en koets op het Mechelseplein | Oud gevelplan, tekening van de huisjes voor 1808


Vervolgens paste de Franse bezetter onder Napoleon rond 1808 al deze huisjes aan naar 'de moderne tijd'. De trapgeveltjes verdwenen en moesten plaatsmaken voor een zadeldak. De kleine ramen werden vergroot. Dit alles gebeurde in 'Franschen stijl'. 


Het Mechelseplein, onze gevel staat er links net niet op | Het Mechelseplein met zicht op Oudaen, de politietoren


DE KOORDENWINKEL, EEN BEGRIP IN ANTWERPEN

Daarna hebben zich allerlei zaken gevestigd doorheen de tijd: een apotheek, een drukkerij,... Tot er vanaf 1864 koorden en touwen verkocht werden. Op het Mechelseplein werden goederen van de haven overgeladen op karren voor transport naar Mechelen en Brussel, waar de werkmannen koorden en touwen voor nodig had. De naam De Koordenwinkel was geboren en sindsdien bleef de uitbating ervan steeds in dezelfde familie. Ondertussen wordt de winkel reeds 5 generaties van moeder op dochter doorgegeven.

De oude ‘koordenwinkel’ | Lisette Kiebooms (†) en Ingeborg Holthof, moeder en dochter, de vierde en vijfde generatie van de Messenwinkel,
De oude ‘koordenwinkel’ | Lisette Kiebooms (†) en Ingeborg Holthof, moeder en dochter, de vierde en vijfde generatie van de Messenwinkel


EEN ZESDE GENERATIE

Tot 2022, waarop Joannes, jongste zoon van huidig zaakvoerdster Ingeborg, beslist om in de zaak te stappen.
Joannes deed jaren geleden al vakantiewerk bij de Messenwinkel, hij kent dus reeds de kneepjes van het vak... Joannes is gepassioneerd door alles wat te maken heeft met scheren en snijden. Zijn ambitie is dan ook om de winkel voor te zetten. Als zesde generatie, is het een primeur dat de winkel deze keer van moeder op zoon overgaat ipv moeder op dochter.


Ingeborg en zoon Joannes van de Messenwinkel


Tegenwoordig is de 'oude koordenwinkel' een echte coutellerie geworden met de meer toepasselijke roepnaam De Messenwinkel.

We verkopen naast klassieke scheermaterialen ook geweldige keukenmessen voor professionelen en gedreven kookliefhebbers, slijpmateriaal, scharen van hoge kwaliteit, Zwitserse zakmessen, kurkentrekkers, nageletuis, toilettassen, enz.

Wist je dat wij ook uitgegroeid zijn tot dé specialist in Laguiole en Aubrac messen. Zo houden we elke jaar in september een jaarlijkse Laguiole dag, waarop unieke Laguiole messen worden voorgesteld. Neem zeker een kijkje in onze webshop om onze hele collectie te bewonderen...


WIST JE DAT


  • De Messenwinkel is een winkeltje waar u gewoon kan binnenstappen en dus niet enkel een magazijn met een internetshop.
  • De producten die op de site zijn te bekijken zijn ook werkelijk aanwezig: u kan ze bekijken, voelen, vergelijken en soms zelfs uitproberen. Indien u wenst krijgt u deskundig advies met eventueel een kleine demonstratie.
  • Als het fout gaat met uw bestelling schieten we in actie: vervangen, omruilen, herstellen, bemiddelen bij fabrikanten,... We zorgen ervoor dat u als tevreden klant naar huis gaat.
  • In de winkel vindt u veel meer producten dan we op onze website kunnen zetten. Kom daarom zeker eens langs. 
  • Bijna al onze producten zijn steeds op voorraad, of u ze nu online bestelt of in de winkel komt bekijken.
  • Er zijn cursussen om op een leuke manier een aantal van onze producten te leren gebruiken.
  • We hebben een eigen slijpdienst om messen en scharen vakkundig te slijpen.
  • Veren van nageltangen en Zwitserse zakmessen kunnen we ter plaatse vervangen.


Alle diensten, hulp en service die we in de winkel kunnen aanbieden zijn soms niet mogelijk via onze website. Bel ons in dat geval even op, zodat we u zo goed mogelijk kunnen verder helpen. 

Hartelijke groeten,
het Messenwinkel Team: Ingeborg, Joannes, Marina, Dirk en Sofie

                                

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x