Is uw scheermes scheerklaar?

In lang vervlogen tijden werden open scheermessen dagelijks gebruikt door veel mannen. Om het scheermes scherp te houden, haalden de scheerders het mes over een hangriem. Omdat mannen toen zich slechts één keer per week scheerden, scherpten ze hun scheermes enkel over de lederzijde. De bramen in het mes na een scheerbeurt herstelden zich immers vanzelf na een week. 

Tegenwoordig wordt de mannelijke baard meer dan één keer per week geschoren. Daarom halen mannen hun mes eerst over de canvaszijde en daarna over de lederzijde. Op die manier geniet elke scheerder steeds van een zacht scherend scheermes.

Om een scheermes scherp te krijgen na de fabricage, scherpt de producent het mes op een spanriem met slijpende pasta. Zo krijg je een prima en scherp scheermes, maar het voelt wel een beetje korrelig aan. Als je het daarna zelf even over de hangriem haalt, krijg je een zacht scherend scheermes. U koopt een scheermes of een beginnerspakket.
Als u een open scheermes of een beginnerspakket met een DOVO-scheermes koopt, kan u er vanuit gaan dat het mes klaar is voor gebruik. U moet het enkel nog zelf scheerklaar maken. 

Hoe kan u uw scheermes zelf 'scheerklaar' maken?
Maak met het scheermes pakweg 20 halen over de canvaszijde en nog eens 20 halen over de lederzijde van een hangriem. Verdubbel dit aantal indien u een roestvrijstalen scheermes heeft.

Wat als uw scheermes bij de eerste scheerbeurt niet scheerklaar gemaakt is?
Uw scheermes zal ietwat korrelig aanvoelen. Geen probleem, bij de volgende scheerbeurt dient u het scheermes op de hangriem te zetten en is het automatisch 'scheerklaar'.
Kijk naar scheercursus.be voor het juiste gebruik van scheerriemen.

Opmerkingen.
Een nagelnieuw scheermes op een slijpsteen scherpen raden we absoluut af.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x