Meer weten over klassieke open scheermessen

Meer weten over klassieke open scheermessen

Alle onze scheermessen, ook het goedkoopste, leveren een geweldig scheerresultaat op bij een juist gebruik. Hou daarom rekening met onderstaande tips. 

Een klassiek open scheermes verzorgen en onderhouden

 • Een klassiek open scheermes is kwetsbaar. Draag er zorg voor.
 • Raak nooit de snede aan!
 • Geef uw scheermes nooit uit handen.
 • Even doorgeven om het mes te laten bewonderen op een feestje kan u beter laten.
 • Laat uw mes niet liggen op een plaats waar er kinderen bij kunnen.
 • Zorg dat uw scheermes volledig droog is voor u het terug in het opbergdoosje stopt.
 • Droog het zo goed mogelijk af en laat het altijd even nadrogen op een warme en verluchte plaats.
 • Door de kwetsbaarheid van het mes is het helaas niet mogelijk om het open scheermes te wisselen of te ruilen. 

Het scheermes open en bloot bewaren in een badkamer doet u best niet. De damp die ontstaat bij het nemen van een warme douche kan neerslaan op het koude metaal van het lemmet. De gevolgen laten niet lang op zich wachten: roest en stain.
Leg uw scheermes nooit in de buurt van een sterke magneet. De snede van het mes kan hierdoor vervormd en/of bot worden.
Een scheermes opent en sluit u altijd op de veiligste manier. Zo voorkomt u dat de snede één van de hefthelften zou raken.

Probeer nooit uw scheermes uit op niet-ingezeepte baardharen en gebruik uw scheermes nooit om andere dingen dan baardharen te snijden.
Bij het in gebruik nemen van een nieuw mes veegt u eventuele olie van het lemmet. Wanneer u uw scheermes lange tijd niet gaat gebruiken, breng dan een beetje olie aan op het lemmet.
Zorg ervoor dat u de techniek om een scheermes te richten en te polijsten op een scheerriem onder de knie hebt. U vindt meer informatie hierover in onze online scheercursus.

Verschillende vormen van het lemmet
De uiterste kant (het voorste gedeelte) van het lemmet kan verschillende vormen hebben. Round point, semi point, square point, enz...

Een round point scheermes is het makkelijkst om te beginnen. De meeste messen van DOVO hebben een round point. Een square point of een french cut scheermes wordt veel gebruikt om haarbegrenzingen van snor en baard perfect af te lijnen. Opgepast, deze scheermessen hebben een scherpe rechte hoek.

Verschillende breedtes van het lemmet
Er bestaan scheermessen van verschillende breedtes. De breedte wordt uitgedrukt in achtsten van een inch. Een inch is ongeveer 2.54 cm.
De breedte kan gaan van 2/8 tot 3/8. 5/8 is dus ongeveer 1.8 cm breed.

 • 2/8 en 3/8 zijn te smal om mee te scheren, maar wordt wel gebruikt om haar uit te dunnen en de hals uit te scheren.
 • 4/8 is leuk wanneer u een dunner scheermes verkiest.
 • 5/8 is het meest gebruikte formaat en ideaal als eerste scheermes.
 • 6/8 is iets breder en zwaarder dan 5/8.
 • 7/8 en 8/8 zijn minder gebruikte en extreme en brede formaten voor scheermessen.


Holle Slijping

Een modern mes is steeds minstens Full hollow ground. Het ruwe lemmet wordt tussen twee ronde slijpstenen hol en zeer dun geslepen. Dit heeft het voordeel dat het mes makkelijk te slijpen is en dat soepel scheert.

Hollow ground: dun geslepen. 
Full hollow ground: zeer dun geslepen. Meest algemene slijpvorm.
Extra hollow ground: extra dun geslepen, ook wel "rasoir chantant", "singing razor" of "prima klang" genoemd.
Hoe dunner het mes geslepen is hoe aangenamer en beter het kan scheren.

Staalsoorten
Koolstofstaal is de meest gebruikte staalsoort om scheermessen te maken. Dit soort staal geeft een goede snede en is makkelijk te slijpen. Alleen daarom al is dit staal een goede keuze voor beginners.

Koolstofstaal wordt dikwijls gepolijst zodat het mooi gaat glimmen. Het kan wel roesten. Pas als het scheermes helemaal droog is (ook tussen de heften kijken naar eventuele zeepresten) kan men het terug in z'n doosje stoppen.

Zilverstaal is een staalsoort die harder is dan koolstofstaal doordat het iets meer koolstof bevat. Zilverstaal bevat geen zilver maar kan, door het hoge chroomgehalte, beter gepolijst worden. Hierdoor krijgt het een mooie 'zilverachtige' glans.

Roestvrij staal. Roest niet in gewone omstandigheden. Het is harder dan koolstofstaal en daarom duurt het scherpen langer. Een goede keuze wanneer het niet mogelijk is om vocht te vermijden of wanneer men iets nonchalanter met z'n scheermes wil omgaan.

Gevoelige punten van klassieke open scheermessen
Scheermessen met één van de volgende heften zijn bijzonder gevoelig voor temperatuursverschillen: hoorn, buffelhoorn en andere kunststoffen. Bij deze scheermessen moet men goed oppassen dat het lemmet in het heft niet losser komt te zitten na het ondergaan van een temperatuurverschil. 

Ook door temperatuurverschillen kan het gebeuren dat het lemmet niet meer mooi in het midden van het heft komt te zitten bij het sluiten. Gelukkig valt dit probleem snel te verhelpen met enkele tikjes van een lichte hamer terwijl u het heft met de verbindingspin op een geldstuk legt. 
Beter dan een geldstukje is een stuk metaal met daarin enkele kleine gaatjes met verschillende diameters. Het gaatje dat u nodig heeft is iets breder dan de doormeter van de klinknagel en iets smaller dan het ringetje dat rond de klinknagel zit. Met dit gaatje en een lichte hamer kunt u uw lemmet steeds vaster blijven zetten in het heft.

Bij het versturen van scheermessen per post gebeurt het dat scheermessen een temperatuur te verduren krijgen van -10°C in de bagageruimte van een vliegtuig. Nadat een scheermes deze beproeving heeft moeten ondergaan gebeurt het vaak dat deze moet bijgesteld worden.

Scheermessen met een houten heft zijn veel minder gevoelig voor temperatuur. Stamina of pakkawood spant de kroon, het is dan ook hout dat behandeld is met kunststof. Alle staalsoorten, uitgezonderd roestvrij staal, zijn uiterst gevoelig voor vocht en zweet. Goed afdrogen na gebruik en wat laten nadrogen is absoluut noodzakelijk, op straffe van roest.

Heften uit kunststof zijn gevoelig voor krasjes. Wanneer er vele krasjes op het heft zijn gekomen zal het heft er mat beginnen uitzien.

Ebbenhouten heften zullen na enige tijd iets lichter van uitzicht kunnen worden. Vele mensen nemen wat lijnolie en wrijven het heft ermee in. Op die manier wordt uw ebbenhouten mes mooi donker van kleur en krijgt een mooie satijnglans.

Hoorn die gebruikt wordt als heft van een scheermes kan iets uitdrogen na lange tijd. U kan, om dit te voorkomen, het heft inwrijven met een klein beetje olie. 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x