Roest en stain

Roest en stain

De meeste klassieke open messen hebben een lemmet uit soepel en makkelijk te scherpen koolstofstaal. Een nadeel van koolstofstaal is de gevoeligheid voor vocht. Roest is makkelijk te herkennen. Op de foto ziet u een scheermes dat één keer gebruikt is en daarna zonder drogen in z'n doosje is opgeborgen.

roest-op-scheermes

'Stain' is iets anders. Een Nederlands woord bestaat er niet echt voor. De letterlijke vertaling 'vlek' dekt niet echt de lading. Wanneer u donkere zwarte vlekken ziet verschijnen op uw mes spreken we van 'stain'. In het onderstaande voorbeeld hebben we een druppel water 15 minuten laten inwerken.

stain-op-scheermes

U kan natuurlijk voor roestvrij staal kiezen. In het Engels noemt dit niet voor niets 'stainless steel'. Maar dan heeft u wel een minder soepel en minder makkelijk te scherpen lemmet. 'Stain' kan o.a. door het volgende veroorzaakt worden:

  • Ondanks goed afdrogen en laten nadrogen kan er toch een klein beetje vocht overgebleven zijn op uw scheermes.
  • Vochtige lucht kan neerslaan op het koude lemmet, bijvoorbeeld in een badkamer.
  • Door lang bezig te zijn met het scheren kan er tijdens het gebruik reeds 'stain' ontstaan.

Misschien kan u het zo bekijken: 'Stain' is zo goed als onvermijdelijk bij koolstofstaal. Hoe goed men z'n scheermes ook verzorgd, op de duur zal u er niet aan ontsnappen. Een scheermes dat gebruikt wordt heeft dan ook 'stain', het hoort er als het ware bij en heeft geen enkele invloed op de scheerkwaliteit van het scheermes. Ach ja, scheermessen krijgen 'stain' en mensen krijgen... rimpels.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x