Cursussen in De Messenwinkel

Wil je een nieuwe skill aanleren? Wat denk je van sneller werken in de keuken met professionele snijtechnieken, of zelf je messen slijpen - zodat je ze niet telkens moet laten slijpen? Of heb je het gehad met de plastieken wegwerpmesjes en wil je eindelijk overschakelen naar een milieu- en huidvriendelijker alternatief zoals de safety razor of het open scheermes? Dan ben je bij De Messenwinkel aan het juiste adres. Op deze pagina kan je ons aanbod cursussen en workshops raadplegen, die maandelijks geüpdate worden. Blijf je liever via mail op de hoogte? Schrijf je dan hier in op onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Heb je interesse of vragen na het lezen? Dan kan je ons altijd bereiken op 03 233 24 42 of mailen naar [email protected].

Wil je je graag inschrijven? Scroll dan naar onderaan deze pagina voor praktische informatie. 

 

1. Glad geschoren in 2 uur vol scheertips met Karl Indigne - demo 

Wat?
Op 2 uur krijg je een overzicht van de vele mogelijkheden die je als man hebt bij het scheren. Scheren is een ambacht waar je best even de tijd voor neemt. Met deze cursus maak je van scheren een leuk, uitdagend en kwalitatief moment. Je krijgt een demonstratie van het scheren met een safety razor en een open scheermes. Een stukje scheergeschiedenis en de mogelijkheid tot discussie en uitwisselen van ideeën en werkwijzen hoort er ook bij. Een demo voor iedere man!

Wie?
Karl Indigne van Baume.be was jarenlang naarstig op zoek naar het juiste scheerproduct omdat hij last had van zijn gevoelige huid. Nadat zijn favoriete merk niet meer verkocht werd, besloot hij zijn eigen scheercrème en balsem op de markt te brengen! Scheergerief van Belgische bodem met natuurlijke ingrediënten én met respect voor de huid.

Waar?
De demo heeft plaats in de oude kelder van De Messenwinkel, Mechelseplein 7, 2000 Antwerpen.

Prijs (nieuwe formule)
Deze demo kan je volgen voor 20.00 euro. Na het volgen van de cursus ontvang je een tegoedbon ter waarde van 20.00 euro, die je naar hartelust kan opshoppen online of in de winkel. Tevens ontvang je een kortingsbon van 10%. Beide bonnen blijven twee maanden geldig en zijn zowel online als in de winkel te gebruiken. Bel ons op (+32) (0)3 233 24 42 om je plaats te reserveren.

Wanneer

 • Zaterdag 18 januari van 15.00 tot 17u00 3 plaatsen vrij gekomen

 • Zaterdag 15 februari van 15.00 tot 17u00

 

Als u als eerste op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe data , schrijf u dan hier in op onze nieuwsbrief, of like onze Facebook-pagina.-------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Leren scheren met een klassiek open scheermes met Monsieur Léon

Wat?
In 2 uur en 30 minuten leer je jezelf scheren met een klassiek open scheermes met de hulp van de scheerexpertise van Monsieur Léon.

In de cursus gaat Monsieur Léon we zeer gedetailleerd in op alle facetten: van het onderhouden en scherpen van uw scheermes tot het optimaal inzepen en het haarfijn wegscheren van de baardharen. Ook aan de afwerking wordt uitgebreid aandacht gegeven: de kers op de taart is het afwerken met een aluinsteen om het bloeden te stelpen, balsem om de huid te verzachten en/of talkpoeder voor een nog zachtere afwerking. Ga voor het allerbeste scheerresultaat met Monsieur Léon!

Wie?
Monsieur Léon legt met zijn VillaVanzelf de nadruk op duurzaam scheren: het scheren met een open scheermes is niet alleen de meest klassieke manier van scheren die er is, maar ook diegene die ons milieu het minst belast.

Wat heeft u nodig?
Je hebt zeker een klassiek open scheermes, een hangriem , spanriem en scheerkwast nodig bij de cursus. Het is immers de bedoeling dat je na de cursus het scheren met een klassiek open scheermes regelmatig thuis oefent. Je kan voor de cursus begint of na afloop ervan nog dingen aankopen in de winkel.

Waar?
De cursus heeft plaats in de oude kelder van De Messenwinkel, Mechelseplein 7, 2000 Antwerpen.

Prijs:
40.00 euro als je zelf over het materiaal beschikt (aangekocht in de winkel), 60.00 euro als je graag het materiaal van de instructeur ontleent.


Wanneer?

 • Zaterdag 25 januari van 15.00 tot 17u30 Volzet

 • Zaterdag 29 februari van 15.00 tot 17u30 

 

Heeft u zin om erbij te zijn? Kijk dan onderaan op deze pagina.

Wil je meer weten over Monsieur Léon, 'Villa Vanzelf' of wil je meer praktische informatie over de cursussen? Klik dan hier of stuur een mailtje naar [email protected]


-------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Een koksmes leren slijpen op een slijpsteen met Dirk

Wat?
In 2 uur tijd leer je een koksmes opnieuw vlijmscherp maken op een slijpsteen. Handig voor als je regelmatig kookt! Breng zeker ook je koksmes mee naar de cursus, slijpstenen hebben we alvast klaarliggen voor u. Doelstelling: nooit meer een bot mes in huis!

Dit is een workshop voor zowel een enthousiaste hobbykok als voor een doorwinterde beroepskok. Met wat moeite en een eenvoudige slijpsteen kan je je keukenmessen ten allen tijde vlijmscherp maken. Op zich is het geen moeilijke opdracht, maar je zal zien dat het resultaat zal afhangen van een heleboel kleine weetjes en tips.

Na een theoretisch gedeelte wordt er vooral aandacht besteed aan het praktisch gedeelte en leer je effectief zelf hoe je de juiste houdingen aanneemt en handelingen uitvoert. Je zal het verschil leren voelen tussen scherp en nog scherper en zal een antwoord krijgen op volgende prangende vragen:

 • Hoe komt het dat uw keukenmes bot is geworden?
 • Welke verschillende slijpstenen bestaan er?
 • Wat is het verschil tussen verschillende staalsoorten zoals carbonstaal of damaststaal?
 • Wat is de juiste houding tijdens het slijpen?
 • Bij de ene lukt het en bij de andere niet, waarom?

 

Wij hebben slijpstenen om te gebruiken tijdens de cursus, maar breng zeker enkele oude keukenmessen van jezelf mee. De cursussen in de kelder van De Messenwinkel te Antwerpen worden gegeven in een krappe ruimte, dus we kunnen helaas geen extra personen toelaten.

Wie?
Dirk heeft zijn slijpervaring opgedaan in de messenstreek in Duitsland: Solingen. Bij de fabriek van Herder (bekend van de molenmesjes) en Dovo leerde hij de kneepjes van het vak. Hij is ook verantwoordelijk voor de slijpdienst van de Messenwinkel.

Waar?
De cursus vindt plaats in de oude kelder van De Messenwinkel, Mechelseplein 7, 2000 Antwerpen.

Prijs?
 
30.00 euro

Wanneer?

 • Zaterdag 11 januari van 11.00 tot 17u00 Volzet

 • Zaterdag 11 januari van 15.00 tot 17u00 Volzet

 • Zaterdag 1 februari van 11.00 tot 13u00 Volzet

 • Zaterdag 1 februari van 15.00 tot 17u00 Volzet

Al onze slijpcursussen zijn momenteel volzet tot februari. Als u als eerste op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe data in maart, schrijf u dan hier in op onze nieuwsbrief, of like onze Facebook-pagina.

Heeft u zin om erbij te zijn? Kijk dan onderaan op deze pagina.

 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
 

4. Duurzaam snijden en koken met Philippe De Ryck

Wat?
Waarom zou je kiezen voor een koksmes als je in de supermarkt al gesneden groenten kan kopen? De Messenwinkel legt je in deze cursus uit waarom je groenten lokaal kopen en zelf snijden lekkerder en beter is om je ecologische voetafdruk te beperken. We voorzien voor deze cursus (seizoens)groenten vers van bij de boer/markt die je dan leert verwerken en mee naar huis kan nemen in je eigen potjes of een papieren zak van De Messenwinkel, samen met een anti-slip snijmatje. Bovendien krijg je vervolgens een exclusieve 10% korting op onze koksmessen.

Je krijgt snijtips & tricks van Philippe De Ryck, kok van opleiding die jarenlang ervaring opdeed in een klasse restaurant in Antwerpen. Groenten snijden en koken is een tweede natuur voor hem geworden en bij hem leer je de basiskneepjes van het vak. We volgen het ritme van de seizoengroenten, dus elke cursus snijden is anders. 

Voor wie?
Voor iedereen die bewuster en plasticvrijer in het leven wil staan, lokaler wil kopen en snel en efficiënt (seizoen)groenten wil verwerken in de keuken.

Wie?
Philippe De Ryck is kok van opleiding en deed jarenlang ervaring op in een klasse restaurant in Antwerpen. Groenten snijden en verwerken in gerechten is een tweede natuur voor hem geworden en hij staat klaar om zijn tips & tricks door te geven aan onze cursisten. Bij hem leer je de basiskneepjes van het vak.

Waar?
De cursus heeft plaats in de oude kelder van De Messenwinkel, Mechelseplein 7, 2000 Antwerpen.

Prijs?
 
€25,00

Meenemen:

Neem zeker tupperwaredoosjes of een glazen bokaal mee om de gesneden groenten mee in te vervoeren naar huis.

Wanneer?

 

 • Zaterdag 22 februari van 11u tot 13u (nog 1 plaats vrij)

 • Zaterdag 22 februari van 15u tot 17u (nog 1 plaats vrij)

 

Heeft u zin om erbij te zijn? Kijk dan onderaan op deze pagina.

 

_______________________________________________________________


Je wil graag deelnemen aan één van onze cursussen? Volg dan onderstaande instructies.

Alle cursussen gaan door in de oude kelder van De Messenwinkel.
Om in te schrijven belt u ons op 00 32(0)3/233.24.42. (dinsdag t/m zaterdag van 10u tot 18u)

Inschrijven via e-mail is niet mogelijk!

Gelieve het cursusgeld over te maken via onderstaande gegevens:
De Koordenwinkel bvba, Mechelseplein 7, 2000 Antwerpen.
IBAN BE15 7795 9747 1130 - BIC GKCCBEBB.

Vergeet niet uw naam en de datum van de cursus te vermelden.

Bedankt en tot in onze winkel!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x