Belangrijk! Dit moet u zeker weten over klassieke open scheermessen.

Alle onze scheermessen, ook het goedkoopste, kunnen een geweldig scheerresultaat opleveren bij een juist gebruik.

Indien u met de scherpte van uw scheermes in de problemen zou komen dan kan u het scheermes bij ons laten scherpen.
Scheermessen in een beginnnerspakket worden 'scheerklaar' geleverd. Zo kan u onmiddellijk starten. Als u apart een scheermes koopt dat wordt dit mes niet 'scheerklaar' gemaakt door ons. Meer informatie over wel of niet 'scheerklaar' kan u hier lezen.


Een klassiek open scheermes verzorgen en onderhouden.

  • Een klassiek open scheermes is kwetsbaar. Draag er zorg voor.
  • Raak nooit de snede aan!
  • Geef uw scheermes nooit uit handen.
  • Even doorgeven om het mes te laten bewonderen op een feestje kan u beter laten.
  • Laat uw mes niet liggen op een plaats waar kinderen bij kunnen.
  • Zorg dat uw scheermes volkomen droog is voor u het terug in zijn doosje stopt.
  • Droog het zo goed mogelijk af en laat het altijd even nadrogen op een warme en verluchte plaats.

Het scheermes open en bloot bewaren in een badkamer doet u best niet. De damp die ontstaat bij het nemen van een warme douche kan neerslaan op het koude metaal van het lemmet. De gevolgen laten niet lang op zich wachten... roest... stain...
Leg uw scheermes nooit in de buurt van een sterke magneet. De snede van het mes kan hierdoor vervormd en/of bot worden.
Een scheermes opent en sluit u altijd op de veiligste manier. Zo voorkomt u dat de snede één van de hefthelften zou raken.

Probeer nooit uw scheermes uit op niet ingezeepte baardharen en gebruik uw scheermes nooit om andere dingen dan baardharen te snijden.
Bij het in gebruik nemen van een nieuw mes veegt u eventuele olie van het lemmet. Dompel het mes niet onder in heet of kokend water. Wanneer u uw scheermes lange tijd niet gaat gebruiken, breng dan een beetje olie aan op het lemmet.
Zorg ervoor dat u de techniek om een scheermes te richten en te polijsten op een scheerriem onder de knie hebt. U vindt meer informatie hierover in onze online scheercursus.

Verschillende vormen van het lemmet. 
De uiterste kant ( het voorste gedeelte dus...) van het lemmet kan verschillende vormen hebben. Round point, semi point, square point, enz...

Een round point scheermes is het makkelijkst om te beginnen. De meeste messen van DOVO hebben een round point. Een square point of een french cut scheermes wordt veel gebruikt om haarbegrenzingen van snor en baard perfect af te lijnen. Opgepast, deze scheermessen hebben een scherpe rechte hoek.

Verschillende breedtes van het lemmet
Er bestaan scheermessen van verschillende breedtes. De breedte wordt uitgedrukt in achtsten van een inch. Een inch is ongeveer 2.54 cm.
De breedte kan gaan van 2/8 tot 3/8. 5/8 is dus ongeveer 1.8 cm breed.

  • 2/8 en 3/8 zijn te smal om mee te scheren. Wordt gebruikt om haar uit te dunnen en de hals uit te scheren.
  • 4/8 is leuk wanneer u een dunner scheermes verkiest.
  • 5/8 is het meest gebruikte formaat en ideaal als eerste scheermes.
  • 6/8 is iets breder en zwaarder dan 5/8.
  • 7/8 en 8/8 zijn minder gebruikte en extreme en brede formaten voor scheermessen.

Holle Slijping.
Een modern mes is steeds minstens Full hollow ground. Het ruwe lemmet wordt tussen twee ronde slijpstenen hol en zeer dun geslepen. Dit heeft het voordeel dat het mes makkelijk te slijpen is en dat soepel scheert.

Hollow ground: dun geslepen. 
Full hollow ground: zeer dun geslepen. Meest algemene slijpvorm.
Extra hollow ground: extra dun geslepen, ook wel "rasoir chantant", "singing razor" of "prima klang" genoemd.
Hoe dunner het mes geslepen is hoe aangenamer en beter het kan scheren.

Staalsoorten.

Koolstofstaal is de meest gebruikte staalsoort om scheermessen te maken. Dit soort staal geeft een goede snede en is makkelijk te slijpen, alleen daarom al is dit staal een goede keuze voor beginners.
Koolstofstaal wordt dikwijls gepolijst zodat het mooi gaat glimmen. Het kan wel roesten. Pas als het scheermes helemaal droog is (ook tussen de heften kijken naar eventuele zeepresten) kan men het terug in z'n doosje stoppen.
Zilverstaal is een staalsoort die harder is dan koolstofstaal doordat het iets meer koolstof bevat. Zilverstaal bevat geen zilver maar kan, door het iets hogere koolstofgehalte, beter gepolijst worden...waardoor het nog mooier glimt.

 Roestvrij staal. Roest niet in gewone omstandigheden. Het is harder dan koolstofstaal en daarom duurt het scherpen langer. Een goede keuze wanneer het niet mogelijk is om vocht te vermijden of wanneer men iets nonchalanter met z'n scheermes wil omgaan.

 

Damaststaal is de hardste staalsoort die men gebruikt voor scheermessen. Men kan het herkennen aan de vele laagjes die zichtbaar zijn op het lemmet. Het scherpen van een damaststalen mes duurt veel langer dan een koolstofstalen mes maar de snede blijft dan ook voor een langere tijd bruikbaar. Damaststaal is door het feit dat het uit vele laagjes van verschillende hardheid is gemaakt dikwijls niet totaal recht. Er kan een kleine buiging zichtbaar zijn wanneer men, over de lengte, langs het lemmet kijkt. Dit is een eigenschap van het materiaal en geen fout op zich.

Gevoelige punten van klassieke open scheermessen.
Scheermessen met één van de volgende heften zijn bijzonder gevoelig voor temperatuursverschillen : hoorn, buffelhoorn, ronce de noyer, celluloïd en andere kunststoffen. Bij deze scheermessen moet men goed oppassen voor het losser zitten van het lemmet in het heft na het ondergaan van een temperatuurverschil. Vooral celluloïd is extreem gevoelig.

Ook door temperatuursverschillen kan het gebeuren dat het lemmet niet meer mooi in het midden van het heft komt te zitten bij het sluiten. Gelukkig kan men het euvel vlug verhelpen met enkele tikjes van een lichte hamer terwijl u het heft met de verbindingspin op een geldstuk legt. 
Beter dan een geldstukje is een stuk metaal met daarin enkele kleine gaatjes met verschillende diameters. Het gaatje dat u nodig heeft is iets breder dan de doormeter van de klinknagel en iets smaller dan het ringetje dat rond de klinknagel zit. Met dit gaatje en een lichte hamer kunt u uw lemmet steeds vaster blijven zetten in het heft.

Bij het versturen van scheermessen per post gebeurt het dat scheermessen een temperatuur te verduren krijgen van -10°C in de bagageruimte van een vliegtuig. Nadat een scheermes deze beproeving heeft moeten ondergaan gebeurt het dikwijls; dat deze moeten bijgesteld worden.

Scheermessen met een houten heft zijn veel minder gevoelig voor temperatuur. Stamina of pakkawood spant de kroon, het is dan ook hout dat behandeld is met kunststof. Alle staalsoorten, uitgezonderd roestvrij staal, zijn uiterst gevoelig voor vocht en zweet. Goed afdrogen na gebruik en wat laten nadrogen is absoluut noodzakelijk, op straffe van roest.

Heften uit ivoor zoals het fossiele ivoor van mammoet krijgen steeds problemen op de plaatsen waar het ivoor het metaal raakt. Om dit te vermijden wordt er een dun laagje ebbenhout tussen het ivoor en het metaal aangebracht. Fossiel ivoor dat slecht begint te ruiken is afkomstig van mammoeten die gestorven zijn aan een nierziekte, opgelopen door het veel eten van te droog gras.

Heften uit kunststof zijn gevoelig voor krasjes. Wanneer er vele krasjes op het heft zijn gekomen zal het heft er mat beginnen uitzien.

Ebbenhouten heften zullen na enige tijd iets lichter van uitzicht kunnen worden. Vele mensen nemen wat lijnolie en wrijven het heft ermee in. Op die manier wordt uw ebbenhouten mes mooi donker van kleur en krijgt een mooie satijnglans.

Hoorn die gebruikt wordt als heft van een scheermes kan iets uitdrogen na lange tijd. U kan, om dit te voorkomen, het heft inwrijven met (weinig) olie.

Een oud scheermes kopen.
Indien u een oud scheermes wil kopen, let dan op de volgende dingen die een scheermes waardeloos maken:

* Roest op de snede.
* Een vervormde snede door verkeerd of te veel slijpen.
* Het los staan van het lemmet in het heft is dikwijls zeer moeilijk te herstellen bij een oud scheermes.

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x