KEUZEHULP KOKSMESSEN

KEUZEHULP KOKSMESSEN


Bekijk ons volledig assortiment koksmessen in onze webshop.


1. KOKSMES / CHEFSMES / DEMI-CHEFOp de foto > Wusthof Classic Ikon koksmes 20cm (Europees koksmes) en Kai Shun koksmes 20cm (Japans koksmes)

Het koksmes is onmisbaar in elke keuken. Een koksmes, ook wel demi-chef genoemd, is een universeel mes dat je zo ongeveer voor alles kan gebruiken; groenten, fruit, vlees en kruiden. Groenten snijden in brunoise, julienne of schijfjes, look pletten en kruiden fijnhakken zijn maar enkele van de toepassingen die mogelijk zijn met dit mes.
In sommige gevallen kan je er zelfs nootjes mee hakken (maar probeer dit nooit met een Japans koksmes!).
Een koksmes is meestal 20 cm, maar kan ook groter of kleiner zijn.

Een koksmes moet natuurlijk lekker in de hand liggen. Er zitten veel verschillen tussen de handgrepen van onze verschillende koksmessen. De ene is dikker dan de andere, sommige hebben een Westerse handgreep terwijl de ander weer een handgreep in Japanse stijl heeft.
Kom dus zeker langs de winkel, en kom de koksmessen eens goed bekijken, vergelijken en in de hand houden!

Er bestaan twee hoofdgroepen messen: messen met Europees staal en messen met Japans staal :


JAPANSE KOKSMES
Japanse koksmessen staan al decennia lang bekend om hun scherpte, functionaliteit en prachtige uitstraling. Geen wonder dat je menig chef-kok met een Japans koksmes ziet koken. Ze behoren tot de crème de la crème van de keukenmessen. Japanse messen zijn scherper en hebben meestal een dunner lemmet. Ze krijgen hun scherpte door het gebruik van harde staalsoorten en een kleinere snijhoek (pakweg 15 graden t.o.v. 20 graden bij een Europees mes). 
Japanse messen zijn dus over het algemeen gemaakt van een hardere staalsoort dan Europese messen. Weet wel, hoe harder het staal, hoe kwetsbaarder het lemmet. Het lemmet is minder flexibel en zal sneller beschadigen bij een verkeerde beweging. Met een Japans mes moet je bijvoorbeeld uitkijken dat je geen botjes, graten of andere harde dingen snijdt.

Damaststaal wordt ook wel damast of damascusstaal genoemd. Heel beknopt: bij damaststaal wordt er een groot aantal lagen, verschillende staalsoorten op elkaar gesmeed. Het aantal lagen verschilt van mes tot mes. Ga je voor de absolute top, dan kies je voor 161 lagen damast van het koksmes van Yaxell Super Gou.
Voor Japanse koksmessen kan je bij ons terecht voor Kai, Yakell, Global en Mujun.


EUROPEES KOKSMES

Als je graag begint met een Europees koksmes, kan je kiezen tussen de merken Wüsthof (Duits, de beste prijs-kwaliteit), Sabatier (Franse messen met prachtige olijfhouten heften), Herder (hetzelfde merk dat de beroemde aardappelmesjes ontwikkelde), Victorinox (Zwitsers) en Goyon-Chazeau.


EEN GREEP UIT HET ASSORTIMENT KOKSMESSEN

Een basis koksmes van 20cm schaf je al aan voor een kleine €60. Het verschil in oa serie, soort staal, afwerking, materiaal van het heft bepalen de prijs.

Wil je een basis koksmes dat binnen een beperkt budget past? Dan zijn deze onderstaande koksmessen ideaal om uit te kiezen. 
-  Kai Wasabi koksmes 20cm
- Victorinox koksmes met extra breed lemmet en houten heft 20cm
- Victorinox Chefsmes met walnoothouten heft 20cm
- Kai Seki Magoroku koksmes 20cm

Gesmeed staal is kwalitatiever, harder staal (tov plaatstaal) waardoor uw koksmes ook langer scherp zal blijven. Kies voor Global als je houd van een Japans lichtgewicht koksmes. Of ben je helemaal weg van olijfhout? Dan kies je het Franse Sabatier Lion Provençao koksmes.

Wusthof is in onze winkel een vaste waarde en heeft de grootste range om uit te kiezen. Een bestseller is de Wusthof Classic van 20cm. Meer ergonomisch is de Wusthof Classic Ikon van 20cm, deze bestaat met heft in zwart, wit en hout. Of kies voor het prachtige Calabrisch olijfhouten lemmet van de Wusthof Amici serie.


2. SANTOKU MESOp de foto > Global G80 santoku met kuiltjes 18cm (Japans santoku mes)

Een santoku mes is de Japanse uitvoering van het koksmes. Door de aparte vorm van het lemmet maakt een santoku mes een iets andere snijbeweging dan het standaard koksmes. De santoku wiegt niet op het snijoppervlak (zoals het chefsmes) maar maakt een meer op-en-neergaande beweging

Zowel het kokmes als santokumes worden gebruikt voor het snijden van dezelfde ingrediënten, zoals groenten en fruit. Sommige santokumessen hebben kuiltjes, waardoor je groenten niet aan het mes blijven kleven.

Tegenwoordig is de santoku alomtegenwoordig in onze keuken en hebben alle merken een santokumodel in hun gamma hebben.


3. OFFICE MESOp de foto > Kai Shun officemes 10cm
(Japans officemes) 

Een absolute musthave in elke keuken. Een officemes is een eenvoudige, kleine allrounder waarmee je heel wat dingen kan doen: ajuin, aardappelen, groenten en fruit schillen én snijden. De officemesjes komen in een formaat van 9cm, 10cm en 12cmVan elk merk hebben wij een officemes in huis.

Je hebt ook nog een tourneermes, qua formaat is dat gelijkend aan het officemes. Door zijn boogvormig lemmet is een tourneermes uiterst geschikt is voor het schillen van aardappelen, kleine groenten en fruit.

4. TOMATEN-WORST MESOp de foto > Kai Shun tomatenmes 15cm (Japans tomaten-worstmes)

Een tomaten-worstmes is ideaal voor het fijn in stukjes snijden van tomaten of worst door zijn gekarteld lemmet. De term 'worstmes' dekt de lading eigenlijk niet: het snijdt ook probleemloos door paprika's en andere groenten.


5. UNIVERSEELMESOp de foto > Wusthof Classic Aziatisch universeelmes 12cm

Het universeelmes is vooral handig als je een koksmes te groot/te breed vindt om mee te werken. Het zit qua grootte tussen een officemes en een koksmes in. Het versnijdt moeiteloos grote hoeveelheden groenten en fruit, maar ook vlees en vis.

Het universeelmes van Herder met heft uit kersenhout is erg populair bij ons, maar elk merk heeft zijn eigen universeelmessen.


6. BROODMESOp de foto > Wusthof Classic Broodmes 20cm

Met een goed broodmes snij je soepel door alle soorten brood, hoe hard de korst ook is. Een broodmes heeft een gekarteld lemmet, waardoor je vlot snijdt zonder hard te duwen. Het brede lemmet van een broodmes, maakt het mogelijk om makkelijk gelijkmatige snedes te maken. 

Onze absolute Rolls Royce onder de broodmessen, zijn die van Robert Herder. Onze klanten zijn echt lovend over deze boordmessen! Topkwaliteit en absoluut mooi in je keuken; het Grand Moulin broodmes komt in 3 uitvoeringen: met heft in walnoothout, in olijfhout en in pruimenhout.
Wil je voor een budgetvriendelijkere optie gaan dan is die van Wüsthof van 20cm, 23 cm of 26 cm ook prima.


7. VLEESMES EN VLEESVORKEen vleesmes is lang en smal zodat je in grote halen prachtige plakken rollade, braadstuk of andere stukken vlees snijdt. In de Messenwinkel kan je vleesmessen kopen van 18 cm, maar ook van 26 cm, van zowel Kai, Victorinox als Wüsthof. Voor het brutere vleeswerk hebben we ook hakmessen.

Ben je een echte carnivoor, dan is een vleesvork een fijn ding om te hebben. De licht uit elkaar gaande punten van deze vork zorgen voor het makkelijk opnemen en weer neerleggen van voedingswaren. Door de driehoekige punten sluit vlees terug dicht na het prikken zodat geen sappen verloren gaan.


8. UITBEENMESEen uitbeenmes heeft een brede basis, maar een smaller uiteinde. Dit is vooral handig om het vlees van botten af te snijden, wat gemakkelijker gaat met een smalle punt. Een smal mes snijdt bovendien gemakkelijker door vlees dan een breed mes. Een uitbeenmes kan soms flexibel of net stijf zijn, het hangt een beetje van de voorkeur van de gebruiker af welke hij of zij prefereert. Bij flexibele uitbeenmessen gaat het uitbenen nog soepeler, maar bij stugger vlees kan een stijf lemmet fijner werken zijn.

Wij raden de uitbeenmessen van Wüsthof ten zeerste aan vanwege hun stevigheid, maar ook Victorinox en Kai hebben prima uitbeenmessen.


9. FILEERMESFileermessen lijken sterk op uitbeenmessen. Alleen heeft een fileermes een flexibeler lemmet. Door de flexibiliteit is het snijden van flinterdunne plakjes eenvoudig. De extra smalle vorm maakt het makkelijk om het mes te sturen en daardoor zo dicht mogelijk langs botten te kunnen snijden.

Met een dun en lang fileermes kan je probleemloos vis fileren. Je kan dit trouwens met geen enkel ander mes. Van elk merk hebben wij een fileermes in huis.


10. HAMMESEen hammes is bedoeld om groot gebraad, rosbief en ham in dunne plakken te kunnen snijden. Het lemmet van dit mes bevat kuiltjes, zodat voedingsresten er niet aan blijven kleven.
Een hammes is ideaal voor het snijden van bijvoorbeeld (zalm)carpaccio of rauwe ham
Wij hebben hammessen van Kai, Wüsthof en 3 Claveles.


11. ZALMMESEen zalmmes is heel lang en ontzettend smal. Hierdoor kan je héél dunne plakjes snijden. De kuiltjes zorgen ervoor dat de zalmresten niet aan het lemmet blijven kleven.

Mogelijkheden: wij hebben zalmmessen in het Wüsthof Classic en Gourmet-assortiment.


12. HAKMESOp de foto > Wusthof Classic Hakbijl - 16 cm

Als er botten en/of pezen doorgehakt moeten worden, bijvoorbeeld bij het snijden van spareribs, dan doe je dat het beste met een hakmes. Door het dikke lemmet loopt je snede geen beschadigingen op. Het hoge gewicht zorgt voor de kracht die nodig is bij het doorhakken van botten. Naast vlees kunnen ook harde groenten gehakt worden met een hakmes.


13. NAKIRI MESOp de foto > Kai Tim Malzer Nakiri TDM-1742

Een leuk hebbeding, een Japans groentenmes, vergelijkbaar met een koksmes. Heel goed voor het nauwkeurig versnijden van groenten en fruit. Met een nakiri kan je bovendien ook goed hakken.

We hebben een prachtig authentiek nakiri-mes van Tim Malzer (Kai Shun Premier).


14. YANAGIBA MESOp de foto > Kai Seki Magoroku KK Yanagiba

Maak je zelf graag sushi, dan is dit mes een absolute must. Je gebruikt hem voor het snijden van sashimi en nigiri, maar ook voor carpaccio! Bij de Kai yanagiba is één zijde is aangescherpt, terwijl de andere hol is. Dit zorgt voor een ongekend snijplezier. 
De Yanagiba is een lang Japanse mes
dat gebruikt wordt voor het snijden van sushi en sashimi (rauwe vis). De Yanagiba is altijd eenzijdig geslepen


15. KIRITSUKEOp de foto > Kai Premier Tim Malzer Kiritsuke limited edition (uitverkocht) - binnenkort Kai Shun Kiritsuke verkijgbaar!

Een Kiritsuke koksmes heeft een zeer specifieke vorm met één schuine rand. Het wordt in Japan ook wel gezien als het meesterkoksmes. In veel Japanse restaurants mag het mes alleen door de chef-kok gebruikt worden. Daarom wordt dit mes vaak beschouwd als een symbool van expertise, status of anciënniteit.
Je gebruikt het mes voor alle snijtaken waar je normaal gesproken een koksmes voor zou gebruiken. Door zijn lemmetvorm, met bij de hiel ruimte voor je vinger, snij je met nog meer precisie. Bovendien is de kiritsuke zeer geschikt voor het slicen, maar ook choppen en fileren gaat erg makkelijk. Ook snij je hiermee met speels gemak julienne, blokjes of brunoise.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x