Keuzehulp Koksmessen

Bent u op zoek naar een goed koksmes maar weet u niet goed waar te beginnen? Op deze pagina maken we u wegwijs door ons assortiment.

Koksmessen


Het koksmes (ook wel chef- of demi-chef genoemd) is hét basisgereedschap voor zowel professionele als hobbykoks. Het is een klassiek groentenmes met een Europees design maar door het veelzijdige gebruik hebben ook onze Japanse messen dit design in hun assortiment opgenomen. Groenten snijden in brunoise, julienne of schijfjes, look pletten en kruiden fijnhakken zijn maar enkele van de toepassingen die mogelijk zijn met dit mes.

Ga je vaak pompoenen snijden, noten hakken of kreeften opdelen? Voor dit ruwere werk raden wij een Europees mes aan omdat deze robuuster zijn gebouwd, daarnaast is het zachtere staal minder gevoelig is voor beschadigingen. Bekijk zeker de chefmessen van Wusthof. Een budgetvriendelijke optie is Victorinox of 3Claveles.

Wil je zéér fijn en precies werken? Overweeg dan zeker een Japans model. Het lemmet van deze messen is dunner en ook de hoek van het snijvlak is scherper waardoor het snijden een echt plezier wordt. Dit betekend wel dat deze messen met extra zorg moeten behandeld worden, zeker de KAI-Shun reeks uit zeer hard damaststaal. We hebben Japanse messen van Global en KAI.

Als alternatief van het klassieke groentenmes zijn er vanuit het Oosten ook enkel Aziatische groentenmessen overgewaaid. De Santoku is hierin verreweg het populairste model. Deze messen vragen een iets andere snijtechniek en zijn ook iets korter dan een demi-chef. Wil je helemaal de Aziatische techniek gebruiken, bekijk dan ook eens de Nakiri, of dit Chinese groentenmes.  

  

Officemesjes


Een officemes is ook een belangrijk basismes in uw messencollectie. Het zijn kleinere mesjes, geschikt voor het schillen en snijden van aardappelen en andere groenten en fruit. Specifiek voor het schillen zijn er ook tourneermesjes, het gekromde lemmet is hiervoor perfect geschikt.

Vleesmessen


Als je vaak vlees bereidt is een goed vleesmes ook onmisbaar in uw keuken. Vleesmessen hebben een langer en smaller lemmet waardoor in één haal een zeer lange snijactie mogelijk is. Het grote voordeel hierbij is dat u uw voedsel in mooie dunne plakken kan snijden zonder het samen te drukken. In de meeste reeksen hebben we bij het vleesmes ook een bijpassende vleesvork. Een vleesmes is trouwens ook zeer geschikt flinterdunne plakken te snijden van bijvoorbeeld citrusvruchten of tomaten.

Als u een echte carnivoor bent en graag zelf grote stukken vers vlees van de slager in stukken wil snijden of verwerken. Dan is een uitbeenmes onmisbaar in uw keuken. Een uitbeenmes heeft een brede basis, maar een smaller uiteinde. Dit is vooral handig om het vlees van botten af te snijden, wat gemakkelijker gaat met een smalle punt. Een smal mes snijdt bovendien gemakkelijker door vlees dan een breed mes. Een uitbeenmes kan soms flexibel of net stijf zijn, het hangt een beetje van de voorkeur van de gebruiker af welke hij of zij prefereert. Bij flexibele uitbeenmessen gaat het uitbenen nog soepeler, maar bij stugger vlees kan een stijf lemmet fijner werken zijn. Voor het doorhakken van botten hebben we ook hakbijlen.

Broodmessen


Met een broodmes snijdt u moeiteloos door brood en baguettes door de grove vertanding. Een brood snijden met een gewoon mes of koksmes is af te raden en verkrijgt niet hetzelfde resultaat. Extra voordeel: als je je brood zelf snijdt, blijft het langer vers. De absolute top van onze broodmessen is de ‘Grand Moulin’ van herder maar van elke merk hebben we broodmessen in huis.

Vismessen


Als u vis wil snijden kan dan met een lang vleesmes maar als u echt flinterdunne sneetjes zalm wil snijden is een zalmmes echt onmisbaar. Uit Japan hebben we voor vis ook het Yanagiba model. Deze messen zijn langs één zijde vlak waardoor de snijhoek zéér fijn is, ideaal voor sushi en sashimi.

Onderhoud


Alle messen die u bij ons koopt zijn zeer scherp. Helaas blijft zelfs het beste mes nooit van zichzelf scherp. Om lang te kunnen genieten van uw mes raden wij aan uw mes voor elk gebruik te wetten, dit kan met een wetstaal of een keramische messenslijper. Meer info over het onderhoud van uw messen kan u vinden in ons infoblad. Krijgt u uw messen niet meer zelf scherp? Breng ze gerust bij ons binnen en onze slijpdienst doet het voor u.

 

 

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x