Informatie over scharen

Houd rekening met onderstaande tips over het gebruik en het onderhoud van uw stof- en naaisterscharen.

Is uw schaar nog in goede staat?
Een goed gesmede schaar kan meerdere slijpbeurten aan wanneer het slijpen vakkundig gebeurt. Toch merken we vaak dat goede stof- en naaisterscharen door foutief slijpen onbruikbaar worden. Let daarom op wanneer u uw goede scharen ergens laat slijpen. Zeker het slijpen van holgeslepen bladen van stof- en naaisterscharen is geen gemakkelijk karwei en vraagt veel stielkennis en ervaring. In De Messenwinkel kunnen we uw scharen onderhouden en vakkundig in ons eigen atelier slijpen.

Wanneer is uw schaar nog in goede staat?

  • Geen roest op de snijbladen of op de snede.
  • De schroef tussen de twee bladen moet nog in redelijke en bruikbare staat zijn.


Enkele raadgevingen

Pas op voor spelden! Wanneer u per ongeluk op een speld knipt en daarbij kracht uitoefent, is de kans groot dat er een haakje in de schaar komt. Dit voelt aan als een kleine belemmering bij het knippen. Een haakje kan vervelend zijn wanneer u veel met de schaar moet werken. Vakkundig laten slijpen kan helpen.

Knip enkel in materiaal waarvoor de schaar bestemd is. Knip bijvoorbeeld geen papier (ook geen patroonpapier) of harde materialen zoals kunststof of metaal met een stofschaar.

Stofscharen in De Messenwinkel


Hoe dikker de stof is die u wil knippen hoe groter uw schaar moet zijn. Wanneer u dikke stofffen knipt met een te kleine schaar kan u deze beschadigen.

Leg uw goede scharen op een veilige plaats zodat huisgenoten ze niet kunnen gebruiken om er andere dingen mee te doen. Er zijn zelfs mensen die een klein hangslotje aan de ogen van hun goede scharen hangen.

Bezuinig niet op de prijs van een schaar. Liever één goede schaar waar u met plezier mee knipt, dan een heleboel scharen die snel verslijten. 

Zet nooit kracht op een schaar wanneer u ermee knipt zonder materiaal tussen de bladen (in de lucht knippen). U zou de schaar in zichzelf kunnen laten knippen, met een haakje in het metaal als gevolg.

Stofscharen hebben een inwerkperiode nodig. Bij een nieuwe stof- of naaisterschaar is er nog een beetje olie aanwezig op de bladen. Bij het knippen in stof komen zeer fijne pluisjes in de olie vast te zitten. Het zou kunnen dat uw goede nieuwe stofschaar plotseling zeer moeilijk en stroef begint te knippen. Het kan zover gaan dat u de schaar helemaal niet meer open of dicht krijgt. U zal merken, wanneer u de bladen even schoonmaakt met een lapje stof, dat uw schaar terug als nieuw is. Het kan gebeuren dat u dit schoonmaken enkele keren moet herhalen in het begin van de levensloop van uw schaar.

U kan in De Messenwinkel uiteraard terecht voor advies i.v.m. scharen. Breng gerust een stukje van de stof of materiaal waarin u wil knippen mee om een schaar te kunnen uitproberen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x