Informatie over scharen

Graag geven we u enkele raadgevingen mee over het gebruik en het onderhoud van stof- en naaisterscharen.

Is uw schaar nog in goede staat?
Een goede gesmede schaar kan meerdere slijpbeurten aan indien het slijpen vakkundig gebeurt. We merken dikwijls dat goede stof- en naaisterscharen door (mis-)slijpen onbruikbaar worden. Let dus op wanneer u uw goede scharen ergens laat slijpen. Zeker het slijpen van holgeslepen bladen van stof- en naaisterscharen is geen makkelijk karwei en vraagt veel stielkennis en ervaring. In De Messenwinkel kunnen we uw scharen onderhouden en vakkundig in ons eigen atelier slijpen.

In redelijke staat wil o.a. zeggen:
*Geen roest op de snijbladen of op de snede.
*De schroef tussen de twee bladen moet nog in redelijke en bruikbare staat zijn.

Enkele raadgevingen
Pas op voor spelden! Wanneer het zou gebeuren dat u per ongeluk op een speld knipt en daarbij kracht uitoefent dan krijgt u te maken met een haakje in de schaar. Dit voelt aan als een kleine belemmering bij het knippen. Een haakje kan vervelend zijn wanneer u veel met de schaar moet werken. Vakkundig laten slijpen kan helpen.

Knip enkel in materiaal waarvoor de schaar bestemd is. Knip bijvoorbeeld geen papier (ook geen patroonpapier) of harde materialen zoals kunststof of metaal met een stofschaar.

Stofscharen in De Messenwinkel

Hoe dikker de stof is die u wil knippen hoe groter uw schaar moet zijn. Wanneer u dikke stofffen knipt met een te kleine schaar kan u deze beschadigen.

Leg uw goede scharen op een veilige plaats zodat huisgenoten ze niet kunnen gebruiken om er andere dingen mee te doen. Er zijn zelfs mensen die een klein hangslotje aan de ogen van hun goede scharen hangen.

Bezuinig niet op de prijs van een schaar : Liever een goede schaar, waar U met plezier mee knipt, dan een heleboel rommel.

Zet nooit kracht op een schaar wanneer U ermee knipt zonder materiaal tussen de bladen (in de lucht knippen). U zou de schaar in zichzelf kunnen laten knippen, met als gevolg een haakje in het metaal.

Stofscharen hebben een inwerkperiode nodig. Bij een nieuwe stof- of naaisterschaar is er nog een beetje olie aanwezig op de bladen. Bij het knippen in stof komen zeer fijne pluisjes in de olie vast te zitten. Het zou kunnen dat uw goede nieuwe stofschaar plotseling zeer moeilijk en stroef begint te knippen. Het kan zover gaan dat u de schaar helemaal niet meer open of dicht krijgt. U zal merken, wanneer u de bladen even schoonmaakt met een lapje stof, dat uw schaar terug als nieuw is. Het kan gebeuren dat u dit schoonmaken enkele keren moet herhalen in het begin van de levensloop van uw schaar.

U kan in De Messenwinkel uiteraard terecht voor advies i.v.m. scharen. Breng gerust een stukje van de stof of materiaal waarin u wil knippen mee om een schaar te kunnen uitproberen.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x