test banner

De Messenwinkel favorieten: slijper Dirk

  • Geplaatst op
  • Door Eline Van Hooydonck
  • 0
De Messenwinkel favorieten: slijper Dirk

Als Messenwinkel-medewerker heb je natuurlijk het beste overzicht op het assortiment van de winkel. Je weet wat goed verkoopt, het fijnst snijdt en het aangenaamst in de hand ligt. Je probeert dingen uit, krijgt dingen cadeau of zet producten op je verlanglijstje omdat een collega er lovend over is. Die wijsheid zouden wij dan ook graag delen met jullie! Daarom zullen wij elke maand een overzicht plaatsen van de 7 favoriete producten van een Messenwinkel-collega.

November staat in het teken van Dirk, de slijper van dienst in de Messenwinkel. Hij zorgt ervoor dat iedereen die zijn of haar messen binnenbrengt om te slijpen, weer vlijmscherp worden. Dirk is een slijpfanaat, dus in zijn lijstje zal je waarschijnlijk erg veel slijpmateriaal terugvinden. Dit zijn zijn favoriete Messenwinkelproducten:

 

 

1. Keramisch wetstaal van 26 cm (korrel 360)

"Dit keramisch aanzetstaal van Ioxio heeft een vrij groffe korrel. Ik voel graag dat mijn messen scherp zijn of worden als ik ze slijp, en dat is zeker het geval met dit blauwe wetstaal. Zulke keramische wetstalen worden vooral verkocht voor Japanse messen, maar ik gebruik ze ook graag voor mijn Europese messen. Wel voorzichtig mee zijn, als je het laat vallen is het kapot! Wanneer je mes te bot geworden is, brengt het wetstaal geen soelaas meer. Breng ze dan zeker binnen bij de slijpdienst."

 

In tegenstelling tot een metalen wetstaal gebruikt u dit keramische slijpstaaf van Ioxio niet elke keer voor het snijden. Regelmatig kort gebruiken is voldoende. Haal uw mes zachtjes over de slijpstaaf, alsof u er een stukje wil afsnijden. Sommige mensen houden de slijpstaaf even onder de kraan. Dit zou soepeler werken. 

Koop hem hierMeer informatie over het wetten en slijpen van je messen? Lees dan hier meer op onze instructie PDF. 

 

De Ioxio keramische aanzetstaaf met een korrel van 360

 

2. Kai Shun koksmes van 20 cm

"Ik ben een grote fan van damast, dus ook een grote fan van de Shun-collectie van Kai. Japanse messen worden dunner geslepen en harder gesmeed dan Europese messen, waardoor je hen ook gemakkelijker weer scherp krijgt: dat is natuurlijk een must voor een messenslijper als ik! Alle messen van de Shun-collectie zijn mooi, maar mijn voorkeur gaat naar het klassieke koksmes, omdat ik dat het vaakst gebruik. Het is groot, licht en ligt goed in de hand tijdens het snijden. Ik hou niet van zware messen."

 

De Shun koksmessen serie behoort tot de meest uitgebreide damast messenserie ter wereld en wordt door de beste chef-koks en ambitieuze hobby koks dagelijks gebruikt. Shun koksmessen worden van een speciaal ontwikkeld, uit 32 lagen gesmeed roestvast damaststaal vervaardigd. De binnenste laag bestaat uit V-Gold-10 staal. Deze staallegering is uiterst corrosiebestendig, extreem hard (61 HRC) en maakt het lemmet onvergelijkbaar langdurig scherp.

Koop hem hier.

 

3. Keramische slijpsteen van Kai (1000-6000)

"Deze slijpstenen van Kai is mijn favoriete slijpsteen. Deze keramische steen heeft twee grofheden waardoor ik kan slijpen én polieren. Ideaal voor mijn Japanse messen, die ik diagnaal slijp. Voor mij Europese messen gebruik ik hem ook en dan maak ik mijn slijphoek iets groter."

 

Deze fijne en kwalitatieve slijpsteen van Kai kan je gebruiken om keukenmessen te slijpen of te polijsten. Naargelang de zijde heeft deze slijpsteen een korrel van 1000 of 6000. Gebruik water bij het werken met deze slijpsteen. Wil je eens op cursus komen bij Dirk om te leren slijpen op een slijpsteen? Lees dan hier meer. Cursussen vinden altijd plaats op één zaterdag in de maand, in de voor- en namiddag. Voorlopig zijn al onze slijpcursussen volzet, maar als je op de hoogte gehouden wil worden van nieuwe data, kan je jezelf best hier inschrijven op onze nieuwsbrief. 

 

 

 

4. Laguiole en Aubrac zakmes van 12 centimeter in 'brut de forge' 

"Op restaurant neem ik (samen met Ingeborg) graag mijn eigen steakmes mee, en niet de gekartelde versie op restaurant dat het vlees uit elkaar scheurt in plaats va snijdt. Met dit steakmes van Laguiole en Aubrac uit wortelhout snij ik moeiteloos door élk stukje lekker vlees. Ik heb graag een brut de forge omdat deze een brutere, stoerdere uitstraling hebben. Het enige nadeel is dat het mes na een tijdje zal gaan roesten, maar dat is onderdeel van zijn charme en kan absoluut geen kwaad voor je eten. Ik neem hem mee in een lederen etui."

 

De zak/steakmessen van Laguiole-en-Aubrac zijn handgemaakte messen met oog voor zeer veel detail. De dynamische vormgeving (het mes is gebouwd als een curve) zorgt ervoor dat u gemakkelijker door een stuk vlees kan snijden. Het heft is in dit geval gemaakt in geraffineerd wortelhout met mooi en natuurlijk effect, dat ervoor zorgt dat het mes een uniek uitzicht krijgt. 

Koop hem hier.

 

5. Truefitt & Hill Apsley aftershave balm

"Persoonlijk vind ik de Apsley-geur het beste uit het scheerassortiment van de winkel. Ik gebruik wel alleen de balsem, geen eau de toilette of cologne. Als ik mezelf scheer (om de 3 à 4 dagen) met de safety razor en ik smeer er daarna geen balsem op, dan voel ik me een pak minder fris."

 

De Apsley Aftershave balsem is gemaakt om een perfect after shave-resultaat te bereiken. Het is rijk aan herstellende ingrediënten die huidirritatie helpen tegengaan en wat men noemt een 'razor burn' helpen voorkomen. De lotion bevat aloë vera extracten gecombineerd met essentiële olieën die zorgen voor de typische Apsley-geur en langblijvend effect. De lotion trekt snel in en is eenvoudig aan te brengen en zorgt bovendien voor een zijdezachte huid.
 
Apsley is vernoemd naar het iconische Londense monument en de voormalige residentie van de 1e hertog van Wellington. De Apsley-geur is gemaakt om de zintuigen te prikkelen met verschillende gerookte houtsoorten met een vleugje citrus. De geur bevat ook boventonen van vetiver, verfrissende grapefruit en kruidige peper. De kern van de geur bestaat uit cederhout, patchouli en sensuele musk. 

 

Koop hier je eigen Apsley aftershave balsem.

 

 

6. Safety razor 34C

"Als ik mezelf scheer heb ik graag iets compact en zwaar in mijn handen. Ik vind dat gemakkelijker, ik hou niet van lange scheermessen. Daar zit de steel wat teveel in de weg als ik mijn gezicht wil scheren. Ik ben zo overtuigd van mijn safety razor 34C dat ik aan al mijn collega's op het werk één heb aangeraden. Nu willen ze nooit meer terug naar iets anders!"

 

Deze 34C safety razor van Merkur is korter en zwaarder dan zijn klassieke broertje (de 23C). Zijn gewicht zorgt ervoor dat deze safety razor krachtiger en vlotter dan ooit scheert. Nog nooit een safety razor gebruikt? Bekijk hier onze handleiding 'Scheren met een safety razor'

 

Koop hier je eigen 34C safety razor en scheer jezelf zoals Dirk!

 

 

 

7. 7-delig nageletui van DOVO in zwart nappaleder

"Na het werk of het slijpen heb ik vaak last van zwarte, vuile vingers. Mijn handen wassen helpt, maar deze nagelset zorgt ervoor dat ik in no time weer verzorgde handen heb. Voelt toch properder om thuis te komen met schone handen!"

 

Dit klassiek 7-delig etui is van hoogstaande kwaliteit en prachtig afgewerkt. Het bevat 7 instrumenten (een nagelschaar, een vellenschaar, schuine epileerpincet, diamant nagelvijl, nagelriemduwer, nagelkuiser en nageltang) in mat, roestvrij staal. Het etui zelf is uitgevoerd in mooi, donkerzwart nappaleder.

 

Wat zijn jou favoriete Messenwinkelproducten? Laat het weten in de reacties!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »