test banner

De Messenwinkel kookt: Asperges op Vlaamse wijze

  • Geplaatst op
  • Door Eline Van Hooydonck
  • 0
De Messenwinkel kookt: Asperges op Vlaamse wijze

Elke week zetten we bij De Messenwinkel een recept of bepaald soort groente, fruit of gerecht in de kijker. Natuurlijk hoort bij élk etenswaar ook een keukenhulp om ermee aan de slag te gaan! Deze week staat in het teken van de seizoengroente asperge en de dunschiller van KAI.

Deze week focussen we op het gebruik van seizoengroenten in de keuken. Leven op het ritme van de seizoenen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Seizoengroenten zijn doorgaans goedkoper, beter van smaak, verser en het geeft voeding een extra dimensie. Halverwege april is dé uitgelezen moment om asperges te koken en te verwerken naar je bord. Het Vlaamse "witte goud" is de lievelingsgroente van menig chef-kok en bovendien bulken ze van de vitamines, bevatten ze veel mineralen, weinig calorieën en zijn ze ook gewoon lekker. 

 

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang ze te schillen. Asperges die je niet goed schilt worden draderig en dat willen we natuurlijk vermijden. Dat kan je doen met de KAI-dunschiller, één van de beste dunschillers uit onze winkel. Wij noemen haar dan ook 'de Rolls-Royce van de dunschillers!'. Deze Japanse dunschiller heeft een eenvoudig, mooi design en is zeer makkelijk in gebruik. Hij ligt zeer comfortabel in de hand en heeft een heft van roestvrij staal. Door de schuine stand van zijn snijgedeelte is hij extra geschikt voor het schillen van asperges. 

 

Let er ook op dat de asperges niet uitdrogen! Thuis kan je ze enkele dagen langer bewaren door ze in een afgesloten zakje of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Leg je ze liever in de vriezer? Dat kan ook, maar let er dan op dat je ze niet laat ontdooien en breng ze meteen aan de kook. 

 

 

Asperges op Vlaamse wijze (voor 4 personen)

 

Ingrediënten:

- 24 witte asperges (zo vers mogelijk)
- 4 eieren
- 160 gram boter 
- Een klein beetje nootmuskaat
- Een scheutje azijn
- Fijngehakte verse peterselie
- Peper en zout

 

 

Bereiding:

De asperges kan je best van boven naar onderen schillen. Het uiteinde van de asperge mag niet houterig zijn. Om te controleren of de asperges vers zijn, kan je er twee tegen elkaar wrijven. Hoor je een piepend geluid, dan weet je dat ze van goede kwaliteit zijn. Snijd in elk geval de harde uiteindes van de asperges af. 

 

Asperges koken tamelijk snel. Je hoeft ze maar 6 à 7 minuten in kokend water laten koken. Laat ze uitlekken op een keukenhanddoek en kook intussen de eieren hard in gezouten water met een scheutje azijn. 

 

Als de eieren klaar zijn, kan je ze pellen en pletten met een vork. Smelt de 160 gram boter en voeg deze samen met de geplette eieren, de nootmuskaat en de gehakte peterselie in een kom. Dit  wordt de 'dressing' van je asperges. Schik de gekookte asperges netjes op een bord en dresseer met de eier-botermengeling. Smakelijk! 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »