test banner

Bezoek en slijpcursus in Solingen

  • Geplaatst op
  • Door Eline Van Hooydonck
  • 1
Bezoek en slijpcursus in Solingen

Ingeborg en Dirk brachten een bezoek aan de Herder fabriek te Solingen.

Bezoek en slijpcursus in Solingen

Vorige week reisden Ingeborg en Dirk naar het stadje Solingen in het Westen van Duitsland, om de fabriek van Robert Herder te bezoeken. Solingen staat vooral bekend om zijn metaalindustrie van scharen en messen, niet in het minst voor zijn bekendste mes, het molenmes. Dit mesje is het prototype onder de aardappelschilmesjes of zoals we dat in Antwerpen weleens durven noemen: het “patatschelderke”.

 

Wat maakt dit mesje nu zo speciaal? Een goed aardappelmesje heeft een ‘driehoekssnede’: het lemmet moet bovenaan (op de rug van het mes) tot de snede een gelijkzijdige driehoek vormen. Dit zorgt ervoor dat het mesje minder snel slijt dan andere aardappelmesjes, omdat het over de hele lengte even dun is. ‘De inspecteur’ bij Radio 2 heeft onlangs veel mesjes vergeleken en het molenmesje kwam als beste uit de bus.

 

 

De fabriek Friedrich Herder en Zonen vervaardigt al sinds 1727 kwaliteitsmessen en scharen met de hand. Even werd er gevreesd voor het voortbestaan van deze ambacht, maar de laatste jaren trokken veel jonge mensen naar de fabriek om de messenstiel te leren. Ingeborg en Dirk kregen een rondleiding en workshop in deze authentieke fabriek met rijke geschiedenis.

Kwaliteit is voor de fabriek Herder cruciaal en dat zie je aan hun manier van werken. De werknemers gebruiken nog hele oude, traditionele machines en methodes, waardoor de kwaliteit van de mesjes gewaarborgd blijft. Er werken een groep slijpers, die zich de hele dag bezighouden met het dunslijpen van de mesjes op de correcte manier. Controleurs dragen een speciale ring waarmee ze dagelijks de scherpte van de mesjes keuren.

 

Je staat ervan versteld, maar de machines van toen zijn ook nog steeds werkzaam in de fabriek. De molenmesjesmachine zorgt ervoor dat zo’n mesje eerst wordt eerst gehard, dan gekoeld en vervolgens getemperd via plaatstalen. Vervolgens heb je ook de logomachine. Die zorgt ervoor dat het logo van Herder in het lemmet wordt gedrukt. Zo kan je meteen het onderscheid maken tussen namaak: bij namaakmesjes laseren ze het logo erop. 

 

 

 

Maar de fabriek kijkt ook vooruit: Ingeborg en Dirk wisten al dat het heft van de mesjes gemaakt is van olijfhout, maar niet dat ze een nieuw, lokaler hout op ’t oog hebben: beukenhout. Door beukschimmel krijg je zwarte lijnen in het hout, wat het heft een uniek en fraai uiterlijk bezorgt. Tijdens een slijpcursus maakte het koppel ook kennis met een nieuw, keramisch slijpstaal dat binnenkort op de markt te verkrijgen zal zijn en eenvoudig schoon te maken is met een roestgum. De fabriek vindt het heel belangrijk om hun slijpexpertise door te geven in de praktijk op handelaars. Onze eigen messenslijper Dirk heeft ook deelgenomen aan de workshop en onderling werden er tips uitgewisseld over het vak.

 

 

Meer weten over onze eigen slijpcursussen? Klik dan hier
Wil je meer lezen over de Herder fabriek? Dat kan hier

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »