test banner

Hoe kies je het juiste koksmes?

  • Geplaatst op
  • Door Eline Van Hooydonck
  • 1
Hoe kies je het juiste koksmes?

Van eind augustus tot 15 oktober geeft de Messenwinkel jaarlijks korting op alle koksmessen! Voor het eerst investeren in een kwalitatief kokmes is geen sinecure. In De Messenwinkel hebben wij een ruim assortiment van verschillende merken met een mes voor iéder profiel. Als je je mes online wil kopen en daarom de professionele uitleg in onze winkel mist, dan kan je in dit blogbericht lezen wat voor functies een vleesmes, fileermes, uitbeenmes,... hebben en wat voor voordelen ze je kunnen bieden in de keuken.

Van 30/08 tot 15/10 geven wij -10% korting op àlle koksmessen in ons assortiment. Bekijk onze koksmessen hier.

Het koksmes

Heb je hem nodig?

Dit keukenmes is onmisbaar in elke keuken. Een koksmes is een universeel mes dat je zo ongeveer voor alles mag gebruiken. Je hebt twee modellen: het Europese koksmes en het Japanse koksmes (een santoku). Een Europees koksmes eindigt in een punt, terwijl de santoku een hoek vormt aan het uiteinde. Ten slotte heb je ook een Chinees koksmes met een breed lemmet: handig voor het snijden van grote kolen of het platslaan van gember.

 

Wat kan een koksmes?

Een koksmes kan zowat alles snijden, maar is vooral gemaakt voor het verwerken van groenten en fruit. Maar je kan er dus ook vlees en kruiden mee versnijden en in sommige gevallen zelfs nootjes mee hakken (probeer dit nooit met een Japans koksmes).

 

Mogelijkheden: Als je graag begint met een Europees koksmes, kan je kiezen tussen de merken Wüsthof (Duits, de beste prijs-kwaliteit), Sabatier (Frans), Herder (hetzelfde merk dat de beroemde aardappelmesjes ontwikkelde), 3 Claveles (budgetvriendelijk) en Victorinox (Zwitsers). Voor Japanse koksmessen kan je bij ons terecht voor Kai, Global en Mujun. 

 

 

Het uitbeenmes

Heb je hem nodig?

Alleen als je een echte carnivoor bent en graag zelf grote stukken vers vlees van de slager in stukken wil snijden of verwerken.

Wat kan een uitbeenmes?

Een uitbeenmes heeft een brede basis, maar een smaller uiteinde. Dit is vooral handig om het vlees van botten af te snijden, wat gemakkelijker gaat met een smalle punt. Een smal mes snijdt bovendien gemakkelijker door vlees dan een breed mes. Een uitbeenmes kan soms flexibel of net stijf zijn, het hangt een beetje van de voorkeur van de gebruiker af welke hij of zij prefereert. Bij flexibele uitbeenmessen gaat het uitbenen nog soepeler, maar bij stugger vlees kan een stijf lemmet fijner werken zijn.

Mogelijkheden: wij raden de uitbeenmessen van Wüsthof ten zeerste aan vanwege hun stevigheid, maar ook Victorinox en Kai hebben prima uitbeenmessen.

 

 

Het vleesmes

Heb je hem nodig?

Als je graag vlees eet.

Wat kan een vleesmes?

Een vleesmes snijdt gemakkelijk door (grote) stukken vlees omdat het smal en lang is. Hierdoor snijdt je bijvoorbeeld mooie plakken gebraad.  

Mogelijkheden: in de Messenwinkel kan je vleesmessen kopen van 18 cm, maar ook van 26 cm, van zowel Kai, Victorinox als Wüsthof. Voor het brutere vleeswerk hebben we ook hakmessen.

 

 

Het broodmes

Heb je hem nodig?

Ja, tenzij je nooit brood eet.

Wat kan een broodmes?

Een broodmes snijdt moeiteloos door (zelfgemaakt) brood en baguettes. Een brood met een gewoon mes of koksmes is af te raden en verkrijgt niet hetzelfde resultaat. Extra voordeel: als je je brood zelf snijdt, blijft het langer vers.

Mogelijkheden: De absolute top van onze broodmessen is de ‘Grand Moulin’ van herder: gemaakt uit duurzame materialen en met een prachtig heft uit olijfhout. Wil je voor een budgetvriendelijkere optie gaan dan is die van Wüsthof van 20, 23 of 26 centimeter ook prima.

 

 

Het fileermes

Heb je hem nodig?

Als je graag vis eet.

Wat kan een fileermes?

Met een dun en lang fileermes kan je probleemloos vis fileren. Je kan dit trouwens met geen enkel ander mes.

Mogelijkheden: Van elk merk hebben wij een fileermes in huis.

 

 

Het officemes

Heb je hem nodig?

Ja, dit is een absolute musthave in de keuken.

Wat kan een officemes?  

Een officemes is een eenvoudige, kleine allrounder waarmee je heel wat dingen kan doen in de keuken: aardappelen, groenten en fruit schillen en snijden,… Komt altijd van pas!

Mogelijkheden: Van elk merk hebben wij een officemes in huis. Je hebt ook nog een tourneermes, dat erg lijkt op het officemes. Het is echter het beste schilmes van alle kleine messen door zijn boogvormig lemmet.

 

 

Het universeelmes

Heb je hem nodig?

Het universeelmes is vooral handig als je een koksmes te groot/te breed vindt om mee te werken. Het zit qua grootte tussen een officemes en een koksmes in. Natuurlijk kan je ook altijd opteren voor een kleiner koksmes van 14 cm als je een groot koksmes van 20 centimeter te indrukwekkend vindt.

Wat kan een universeelmes?

Het versnijdt moeiteloos grote hoeveelheden groenten en fruit, maar ook vlees en vis.

Mogelijkheden: het universeelmes van Herder met heft uit kersenhout is erg populair bij ons, maar je kan bij ons ook terecht voor universeelmessen van Victorinox en Kai.

 

 

Het hammes

Heb je hem nodig?

Als je graag gebraad of rosbief snijdt.

Wat kan een hammes?

Een hammes is bedoeld om groot gebraad, rosbief en ham in dunne plakken te kunnen snijden. Het lemmet van dit mes bevat kuiltjes, zodat voedingsresten er niet aan blijven kleven.

Mogelijkheden: wij hebben hammessen van Kai, Wüsthof en 3 Claveles.

 

 

Het zalmmes

Heb je hem nodig?

Als je graag zalm eet.

Wat kan een zalmmes?

Een zalmmes is heel lang en ontzettend smal. Hierdoor kan je héél dunne plakjes snijden. De kuiltjes zorgen ervoor dat de zalmresten niet aan het lemmet blijven kleven.

Mogelijkheden: wij hebben zalmmessen in het Wüsthof Classic en Gourmet-assortiment.

 

 

De Nakiri

Heb je hem nodig?

Een leuk hebbeding, een Japans groentenmes, vergelijkbaar met een koksmes.

Wat kan een nakiri?

Heel goed voor het nauwkeurig versnijden van groenten en fruit. Met een nakiri kan je bovendien ook goed hakken.

Mogelijkheden: we hebben een prachtig authentiek nakiri-mes van Wüsthof.

 

Reacties

  1. Sam Sam

    Zeer interessante uitleg vd verschillende soorten messen. Een afbeelding bij elk soort mes zou het plaatje nog beter maken.
    Bedankt alvast voor de tekstuele uitleg.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »