Info Slijpstenen

 

Zelfs het allerbeste koksmes verliest na verloop van tijd zijn scherpte. Dit uit zich in het ontstaan van heel kleine braampjes op het snijvlak. De snede is dan breder geworden en dit zul je ook merken in de keuken. Het snijden kost meer kracht en je snijdt minder dunne plakken. Vandaar ons advies: slijp je messen regelmatig bij. Gelukkig kan je zelf je mes wetten of scherpen om botheid te vermijden en zo je mes in topconditie te houden.

// Het verschil tussen wetten en slijpen //
Wetten doe je met een wetstaal of messenslijper, telkens voor je het mes gebruikt. Hierdoor kan je een scherpe snede behouden.

Slijpen doe je om de slijpvlakken te vernieuwen en doe je pas als wetten geen soelaas meer biedt. Dit doe je via een slijpsteen of onze slijpdienst.

Er zijn veel verschillende slijpstenen en niet elke steen kan gebruikt worden voor elk mes, daarom een overzicht.
 

// BBW //

De Belgische Blauwe Wetsteen, afgekort de BBW, wordt ontgonnen samen met en op dezelfde locaties als de Coticule. De BBW komt voor in brede verticale lagen met daartussen de dunne Coticule-lagen. De aanwezigheid van ijzeroxide in het gesteente verklaart de blauwpaarse kleur

De Belgische Blauwe Wetsteen bestaat uit 1 laag met een dikte tussen 13 en 16 mm. De BBW hoeft in tegenstelling tot de Coticule niet voorzien te worden van een onderlaag voor extra stevigheid. De Belgische Blauwe Wetsteen wordt enkel in rechthoekige vorm geproduceerd. De productie gebeurt artisanaal en een kleine tolerantie op de afmetingen is volkomen normaal.

Met klein gratis wrijfsteentje om de grotere steen af te vlakken en om slurie (slijppasta) te maken.

BBW SLIJPSTEEN

De grofheid van de BBW is 4000 grid. Deze steen is daarom geschikt voor het onderhoud en polieren van het snijvlak van je mes. Deze steen is ook ideaal om bij zachtere metalen een nieuw snijvlak te zetten.

De BBW steen is geschikt voor het slijpen van

 

// BBW-PYRENEES //

De BBW-Pyrénéesteen is een combinatiesteen met 1 zijde BBW (blauwpaarse zijde) en 1 zijde Pyrénéés (grijze zijde). Komt ook hier met een klein gratis wrijfsteentje om de grotere steen af te vlakken en om slurie (slijppasta) te maken.

 

 

De grofheid van de BBW is 4000 grid, zoals hierboven uitgelegd. 
De grofheid van de Pyrénéés is 1000 grid zal dus sneller metaal wegnemen dan de BBW, toch blijft de Pyrénéés een relatief zachte steen waardoor hij niet super agressief is.

Deze steen is daarom geschikt voor het onderhoud en bijslijpen voor messen van zachter metaal.

De BBW/pyrénées steen is geschikt voor het slijpen van

BBW/PYRENEES SLIJPSTEEN
 

// BBW-KORUNDUM //

De BBW-korundumsteen is een combinatiesteen met 1 zijde BBW (blauwpaarse zijde) en 1 zijde korundum (witte zijde)
Gebruik het kleine wrijfsteentje om slurie (slijppasta) te maken en om de grotere steen af te vlakken.

De grofheid van de BBW is 4000 grid, zoals hierboven uitgelegd. 
De grofheid van de korundum is 1000 grid, maar is veel agressiever dan de 1000 grid van de pyrénées en neemt dus snel materiaal weg om een nieuw snijvlak te maken.

Deze steen is daarom geschikt voor het onderhoud en bijslijpen voor messen van hard metaal.

Het korundum materiaal is bovendien veel vaster, waardoor de steen minder snel wegslijt en dus langer zal meegaan. Laat de steen ook steeds volledig vollopen met water. Hoe meer water, hoe minder de steen verslijt!

De BBW/korundum steen is geschikt voor het slijpen van

BBW/KORUNDUM SLIJPSTEEN
 

// GLOBAL MINOSHARP 220-1000 //

De Global MinoSharp slijpsteen 220-1000 is een harde composietsteen met veel slijpende delen, wat maakt dat deze steen lang meegaat.
Een set wetsteenhulpjes zijn inbegrepen.
 

De MinoSharp slijpsteen is geschikt voor het slijpen van zowel Europese als Japanse messen. De bijgeleverde hulpstukjes echter, zijn enkel voor het slijpen van Japanse messen.

MINOSHARP SLIJPSTEEN
 

// KAI KERAMISCHE SLIJPSTEEN 300-1000 //

De Kai keramische slijpsteen 300-1000 is ook een composietsteen maar met minder slijpende delen dan de MinoSharp steen. Het logische gevolg is dat deze steen daarom minder lang mee zal gaan.

De Kai kermamische slijpsteen 300-1000 is geschikt voor het slijpen van zowel Europese als Japanse messen.

KAI KERAMISCHE SLIJPSTEEN 300-1000
 

// KAI KERAMISCHE SLIJPSTEEN 400-1000 //

De Kai keramische slijpsteen 400-1000 is ook een composietsteen maar met weinig slijpende delen en veel bindmiddel. Dat maakt van deze steen de ideale steen om mee te leren slijpen! Deze steen gaat wel sneller slijten.

De Kai kermamische slijpsteen 400-1000 is geschikt voor het slijpen van zowel Europese als Japanse messen.

KAI KERAMISCHE SLIJPSTEEN 400-1000
 

Cursussen

Bekijk al onze cursussen hier. Of hou onze websitefacebook & instagram in de gaten...! 
 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x