test banner

Mei plasticvrij met de Messenwinkel

  • Geplaatst op
  • Door Eline Van Hooydonck
  • 0
Mei plasticvrij met de Messenwinkel

In mei is het weer zover: heel wat organisaties en gezinnen proberen een maand lang zonder plastic te leven om te tonen dat het ook anders kan. Op www.meiplasticvrij.be staan heel wat tips om je plasticgebruik te beperken: koop geen waterflessen meer en stap over op kraantjeswater, winkel in een herbruikbare tas, gebruik stoffen zakdoeken, enzovoort.

Heel veel van ons plastic afval wordt in de oceanen gedumpt, met als gevolg dat het ecologisch evenwicht van onze planeet en de woonplaats van veel zeedieren en vissen in gevaar komt. Bij de Messenwinkel helpen we jullie graag een handje met een paar extra tips om de maand zo plasticvrij mogelijk door te komen, zowel in de badkamer als in de keuken.

1) Overweeg jezelf te scheren met een safety razor of een open scheermes

Scheren met een open scheermes is de meest traditionele en duurzame manier van scheren. Heb je genoeg van de stapels plastieken wegwerpmesjes die rondslingeren in je badkamer? Verlang je terug naar een natte scheerbeurt met een veel fijner resultaat? Dan zijn scheren met een open scheermes of scheren met de safety razor de meest zero waste oplossingen.

 

Met een open scheermes produceer je geen afval en is dus volledig zero waste. Je scheert jezelf met het mes van een open scheermes, dat je vervolgens zelf onderhoudt en slijpt. Je staat dus niet elke maand in de drogist om nieuwe mesjes te kopen, maar onderhoudt hem gewoon zelf. Het grootste voordeel van deze manier van scheren is dat je héél dicht op je huid scheert (en dus het allerbeste scheerresultaat krijgt). Opgelet: scheren met een open scheermes is niet moeilijk, maar vereist wel wat oefening. Vraag om advies op maat in De Messenwinkel en wij overlopen stap voor stap met jou hoe je tot een perfect scheerresultaat komt.

 

 

Scheren met een safety razor is een goed alternatief en wordt meer en meer ook door vrouwen beoefend. Je schaft éénmalig een safety razor aan (velen opteren voor de Merkur C23, een basismodel met gemiddelde prijs) en het enige dat je af en toe moet doen is je mesje vervangen door het kopje eraf te schroeven, of (bij een butterfly-model) open te draaien. De voordelen zijn legio: je scheert dichter bij de huid (waardoor je een beter scheerresultaat bekomt en minder kans op irritaties hebt), het is ecologisch verantwoorder dan een wegwerpmesje en het is eenvoudiger dan scheren met een open scheermes. Nadelen zijn dat je deze manier van scheren even gewoon moet worden als je het gewoon bent wegwerpmesjes te gebruiken en het is bovendien ook niet 100% plasticvrij: de kleine containertjes waarin de scheermesjes verpakt zijn, zijn helaas nog van plastic gemaakt. Gelukkig kom je hier lang mee toe.

 

Scheren met een safety razor is ook voor vrouwen. Lees hier ons blogbericht “Scheren met een safety razor: ook voor vrouwen!”.

 

2. Koop (scheer)zeep in blok

Grote zeepfabrikanten zoals Lush zijn reeds op de kar gesprongen wat betreft zeep in blokvorm en De Messenwinkel sluit graag aan met een specifieker naked zero waste scheerassortiment. Bij ons kan je terecht voor houten containers waarin je een blokje scheerzeep legt waarmee je erg lang kan doen. Als het blokje op is, koop je gewoon een refill. Deze zepen van D.R. Harris, Taylor of Old Bond Street en Truefitt & Hill komen rechtstreeks uit Londen en hebben een rijke, Britse geschiedenis en heerlijk luxueuze geuren. Ook voor vrouwen hebben we aangepaste, frisse geuren zoals de Windsor-geur van D.R. Harris. Binnenkort zullen we ook hun lavendel-serie in ons gamma hebben voor een vrouwelijke geur.

Vergeet ook je scheerborstel niet!

  

 

3. Gebruik een aluinsteen als deodorant

De aluinsteen is een natuurlijk product met oneindig veel toepassingen. De steen heeft een helende en antibacteriële werking en wordt het vaakst gebruikt om het bloeden te stelpen tijdens of na het scheren. De aluinsteen is een vulkanische steen en zijn eigenlijk zoute mineralen die gekristalliseerd zijn door het zonlicht. Maak de steen nat en wrijf er na het scheren mee over je pas geschoren huid. Dit zorgt ervoor dat je poriën zich sluiten en dat je huid gedesinfecteerd wordt. Het resultaat is een fris en glad gevoel. Als je het op een wondje wrijft, kan het wel even prikken. Maar je kan een aluinsteen ook gebruiken als effectieve deodorant. Breng het na een douche of bad aan op droge oksels en maak één kant van de aluin wat nat, zoals bij een deodorantroller.

 

 

4. Investeer in een goed koksmes en koop je groenten op de markt

Een koksmes is onmisbaar in de keuken. Investeer in een stevig keukenmes dat jarenlang meegaat, koop je groenten en fruit op de markt en kook duurzaam. Vooral de messen van Wüsthof zijn erg stevig en gaan een leven lang mee. De messen van de Wüsthof Epicure-lijn hebben heften in gerecycleerd materiaal. Maar ook de kleine, typische ‘molenmesjes’ van Herder met het houten heft zijn populair bij onze klanten. 

 

Niet alleen messen zijn duurzamer, ook juliennesnijders. In de supermarkt kan je nu voorgesneden courgetti kopen, in plastieken bakjes. Maak hem liever zelf met onze juliennesnijders van Triangle

 

Wil je beter en sneller leren snijden? Kom dan op snijcursus bij Philippe De Ryck. In 2 uur leer je alles over een koksmes en slaag je erin om veilig en efficiënt te snijden, zoals alle chefkoks. Ontdek verschillende snijtechnieken en trucs. Wij zorgen voor de groenten waar je achteraf een lekkere soep van kan maken. Een cursus voor zowat iedereen die graag kookt en/of graag tijd bespaart in de keuken. Meer weten? Klik hier.

 

5. Laat je messen slijpen bij onze slijpdienst of slijp ze zelf

Een mes goedkoop aanschaffen en als ’t bot is, weggooien: zo gaat het in veel gezinnen. We leven in een wegwerpmaatschappij en koksmessen horen daar jammer genoeg ook bij, terwijl dit eigenlijk helemaal niet nodig is. Als je eenmalig in een goed koksmes investeert (van Wüsthof, Mujun, Kai, Sabatier, Herder of Victorinox) en je brengt het binnen in De Messenwinkel als je voelt dat het mes bot wordt, betaal je maar tussen de 5 à 7 euro voor een slijpbeurt bij ons. Als je het voor zaterdag binnenbrengt, krijg je het bovendien de woensdag erop al geslepen terug.

 

Zelf slijpen kan natuurlijk ook. Weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Dan kan je altijd op slijpcursus komen in de Messenwinkel. Slijper Dirk legt dan in twee uur tijd uit hoe je je koksmessen zelf slijpt op een Belgische slijpsteen (coticule). Je krijgt bovendien advies op maat in de winkel zodat je thuis meteen je messen kan onderhouden. Voor meer informatie over de cursussen, lees hier meer.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Bent U akkoord? Ja Nee Meer over cookies »